Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Nieuws

Berlin Call to Action: oproep voor een ambitieus Europees actieplan voor erfgoed

27.06.2018
Berlin Call to Action
Berlin Call to ActionBerlin Call to Action

Van 18 tot 24 juni vond in Berlijn de European Cultural Heritage Summit plaats. Talloze organisaties, instellingen, overheden, erfgoedexperten, onderzoekers, studenten en vrijwilligers namen er deel aan debatten, rondleidingen, conferenties of workshops rond erfgoed. Het grote beleidsdebat op 22 juni, met als thema ‘Sharing heritage – sharing values’, werd afgerond met de lancering van de Berlin Call to Action, een oproep voor een ambitieus Europees actieplan voor erfgoed.

Winnaars Europa Nostra Awards

Op 21 juni werden de laureaten van de Europese prijs voor Cultureel Erfgoed/Europa Nostra Awards voorgesteld tijdens de Heritage Execellence Fair. Dit jaar lag de focus op de Europese dimensie van de projecten en de bewustmaking ervan bij een breed publiek. Voor Vlaanderen werd het project ‘Ief Postino: België en Italië met elkaar verbonden door brieven’ geselecteerd,  een bewustmakingsproject over de geschiedenis van migratie in Europa, meer specifiek van Italië naar Belgische Limburg. De officiële prijsuitreiking vond plaats op 22 juni, in aanwezigheid van de voorzitter van Europa Nostra, Maestro Plácido Domingo, de Europese Commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Sport en de Duitse Bondspresident, Frank-Walter Steinmeier.

Beleidsdebat: sharing heritage – sharing values

Op vrijdag 22 juni vond het grote Europese beleidsdebat plaats met als thema ‘Sharing heritage – sharing values’. Een hele dag lang debatteerden cultuurministers, burgemeesters, vertegenwoordigers van internationale instellingen en erfgoedprofessionals over de volgende thema’s:

  • de gedeelde waarden van erfgoed
  • het in verbinding brengen van het lokale en het internationale niveau
  • de bijdrage van erfgoed aan de sociale en economische samenhang.

Ook jongeren en jonge professionals kwamen aan het woord. Opvallend was de eensgezindheid bij politieke leiders over de beslissende rol van cultuur en erfgoed voor een nieuw, toekomstig Europa.

Oproep voor een ambitieus Europees actieplan

Het beleidsdebat werd afgesloten met de Berlin Call to Action (PDF), een oproep van de drie co-organiserende overheden: het German Cultural Heritage Committee (DNK), the Prussian Cultural Heritage Foundation (SPK) en Europa Nostra. Met deze oproep willen de organisatoren vooral de grote principes uit de belangrijke internationale teksten en conventies vertalen in een zevental concrete acties. Zo roepen ze op om een ambitieus Europees actieplan voor erfgoed te ontwikkelen, als blijvend resultaat na het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018. Bovendien vragen ze dat erfgoed als strategische prioriteit wordt meegenomen in de toekomstige EU-programma’s en het financiële EU-meerjarenplan. Daarnaast willen ze een meer permanent platform dat synergiën tussen publieke en private actoren (inclusief Europese en internationale organisaties) in de erfgoedsector kan bevorderen. Iedereen die een gezamenlijke actie voor erfgoed genegen is, mag de oproep ondertekenen.