Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Nieuws

Binnenkort ook bij ons: de Europese handicapkaart

15.09.2017
De Europese handicapkaart
De Europese handicapkaartDe Europese handicapkaart

Een internationaal bewijs van (erkende) handicap brengt duidelijkheid en voorkomt discussie aan de kassa, ook voor buitenlandse bezoekers. Registreer jouw toegankelijk aanbod en krijg gratis reclame bij alle deelnemende landen.

Waarom een Europese kaart?

Tot nu toe waren onze buitenlandse bezoekers met een beperking aangewezen op de goodwill van medewerkers aan de kassa. Elk land had zijn eigen regels en attesten. Een attest leverde niet altijd een voordeel of korting op. Vooral mensen met een weinig zichtbare erkende handicap kwamen daardoor in ongemakkelijke situaties terecht.

De nieuwe Europese handicapkaart (European Disability Card) helpt dit probleem van de baan. Deze kaart werd in de zomer van 2017 aan het grote publiek voorgesteld. Goed nieuws voor wie een handicap heeft. En mooie promotiekansen voor de culturele sector...

Kaarthouders hebben recht op dezelfde voordelen die je sowieso voorziet voor Belgische personen met een handicap.

Wat moet ik als culturele aanbieder doen?

Als culturele aanbieder is het belangrijk dat je deze kaart kent en herkent. Toon deze foto dus aan je medewerkers en collega’s. Kaarthouders voldoen aan de voorwaarden als persoon met een erkende handicap.

Andersom is het minder zwart-wit: niet iedereen met een handicap bezit automatisch deze kaart. Ook Belgen krijgen ze pas na aanvraag. Het is dus niet de bedoeling dat je de handicapkaart als voorwaarde stelt: ook zonder kaart kan iemand een erkende beperking hebben.

Waarom zou ik me dan registreren?

Omdat België deze kaart als één van de eerste landen invoert, krijgen we de kans om ons toegankelijk aanbod in de kijker te zetten bij bezoekers uit andere landen. Registreer jouw instelling in de European Disability Card Database en geniet (gratis) van de internationale promotie rond de handicapkaart.