Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Nieuws

Eerste culturele handelsmissie naar Japan en China zeer succesvol

14.12.2018
Vlaams minister voor Cultuur Sven Gatz en de Chinese minister voor Cultuur, Luo Shugang
Vlaams minister voor Cultuur Sven Gatz en de Chinese minister voor Cultuur, Luo ShugangVlaams minister voor Cultuur Sven Gatz en de Chinese minister voor Cultuur, Luo Shugang

Vlaams minister voor Cultuur Sven Gatz en secretaris-generaal van het Departement Cultuur, Jeugd en Media Luc Delrue sloten dit weekend de succesvolle culturele handelsmissie in Peking af. Meer dan twintig culturele organisaties uit de podiumkunsten, muziek, beeldende kunsten, architectuur en audiovisuele sector reisden mee naar Tokio en Peking op deze eerste handelsmissie voor cultuur.

Het doel van deze handelsmissie was heel eenvoudig. De culturele relaties tussen Vlaanderen en Japan en tussen Vlaanderen en China bevestigen en versterken, en onderzoeken hoe Vlaamse culturele organisaties een vruchtbaardere grond in Tokio en Peking kunnen krijgen, en hoe we Japanse en Chinese actoren naar Vlaanderen kunnen halen. Meer dan twintig organisaties hebben nieuwe contacten gelegd of hun al bestaande contacten versterkt. Sommige culturele actoren hebben immers al ervaring opgedaan in China of Japan, anderen maakten van de handelsmissie graag gebruik om toegang te krijgen tot nieuwe culturele mogelijkheden.

De eerste drie dagen van de zending werd Tokio aangedaan en stond er literatuur, vormgeving, architectuur en theater op het programma. Het departement sloot in Tokio twee overeenkomsten tot samenwerking. Zo ondertekende secretaris-generaal Luc Delrue een samenwerkingsovereenkomst met het Museum of Contemporary Art voor een kunstenaarsresidentie in Tokio. Daarnaast zal het departement in samenwerking met Arts Flanders Japan volgend jaar een oproep lanceren voor de ondersteuning van culturele samenwerkingsprojecten tussen Vlaamse en Japanse organisaties. 

Het tweede deel van de handelsmissie vond plaats in Peking, met een culturele delegatie van andere organisaties uit de podiumkunsten, muziek, beeldende kunsten en audiovisuele sector. Vlaams minister voor Cultuur Sven Gatz en de Chinese minister voor Cultuur, Luo Shugang, hebben in Peking een nieuw werkprogramma voor Cultuur ondertekend. Het is een intentieverklaring om de komende drie jaar verder - want er is al een cultureel samenwerkingsakkoord sinds 1980 - cultureel samen te werken. Het werkprogramma dat ondertekend werd tussen de twee landen is vooral een intentieverklaring om culturele samenwerking en uitwisseling verder te stimuleren. Het akkoord moet uitmonden in concrete culturele samenwerkingen in allerlei sectoren: klassieke muziek, beeldende kunst, enzovoort. Meer concreet zal er sterk worden ingezet op een coproductieakkoord voor film- en televisieproducties.

In 2020 is het cultureel akkoord 40 jaar oud. Het nieuwe werkprogramma biedt dan ook een mooi kader om de culturele relaties tussen Vlaanderen en China uit verder uit te bouwen en te versterken. 

Meer info over het Cultureel werkbezoek Japan en China.