Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Nieuws

Eindrapport 1e fase restauratie Lam Gods

06.12.2017
Sint-Baafskathedraal © www.lukasweb.be – Art in Flanders vzw, foto KIK-IRPA, Brussel
Sint-Baafskathedraal © www.lukasweb.be – Art in Flanders vzw, foto KIK-IRPA, BrusselSint-Baafskathedraal © www.lukasweb.be – Art in Flanders vzw, foto KIK-IRPA, Brussel

Eind 2012 ging het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) van start met de eerste fase van de conservatie-restauratiecampagne van het Lam Godsveelluik van de gebroeders Van Eyck. Op de panelen en originele lijsten van het gesloten altaarstuk, die uitvoerig overschilderd waren, werd de originele verflaag van Van Eyck secuur blootgelegd. Na vier jaar behandeling keerden de buitenluiken van het Lam Gods en hun lijsten eind 2016 terug naar de Sint-Baafskathedraal.

Sinds oktober 2016 wordt het veelluik in de Sint-Baafskathedraal elke middag tussen 12u en 13u gesloten om de gerestaureerde panelen en lijsten te tonen aan het publiek. Nu is ook het syntheseverslag van fase 1 (pdf) van de studie- en conservatiecampagne beschikbaar.

In de huidige fase 2, die eveneens wordt uitgevoerd in een speciaal ingerichte zaal van het Museum voor Schone Kunsten Gent, behandelen de restaurateurs van het KIK het onderste register van het open veelluik, met centraal de Aanbidding van het Lam Gods. Ook op deze panelen zal de originele Van Eyck onder toezicht van een internationale en interdisciplinaire expertencommissie zorgvuldig worden ontdaan van ruime overschilderingen. In het Van Eyckjaar 2020 kan u het resultaat van deze behandeling bewonderen in het nieuwe bezoekerscentrum in de Sint-Baafskathedraal. Beide fasen van de campagne worden voor 80% gefinancierd door de Vlaamse Overheid en voor 20% door het Fonds Baillet Latour.

 

Links