Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Nieuws

Erfgoedplus.be wint EU-Prijs voor Cultureel Erfgoed / Europa Nostra Award 2017

06.04.2017
Erfgoedplus. be,  winnaar van een EU Prijs voor Cultureel Erfgoed / Europa Nostra Award 2017
Erfgoedplus. be,  winnaar van een EU Prijs voor Cultureel Erfgoed / Europa Nostra Award 2017Erfgoedplus. be, winnaar van een EU Prijs voor Cultureel Erfgoed / Europa Nostra Award 2017

De Europese Commissie en Europa Nostra maakten de winnaars bekend van de EU-Prijs voor Cultureel Erfgoed / Europa Nostra Awards 2017. De prijzen zijn Europa’s hoogste eerbetoon op het gebied van erfgoed. Erfgoedplus.be is een van de laureaten in de categorie Opleiding, scholing en bewustmaking

De 29 laureaten uit 18 landen zijn gekozen voor hun opmerkelijke prestaties op het gebied van instandhouding, onderzoek, toegewijde dienstverlening, opleiding, scholing en bewustmaking.

"Ik wens alle winnaars van harte geluk. Hun prestaties tonen eens te meer hoe betrokken veel Europeanen zijn bij de bescherming en het behoud van hun culturele erfgoed. Hun projecten tonen de belangrijke rol van cultureel erfgoed in ons leven en onze samenleving. Vooral vandaag, met een Europa dat geconfronteerd wordt met vele grote maatschappelijke uitdagingen, is cultuur van vitaal belang om ons te helpen om het bewustzijn van onze gemeenschappelijke geschiedenis en waarden te bevorderen en om tolerantie, wederzijds begrip en sociale integratie te koesteren. Het Europees Jaar van Cultureel Erfgoed in 2018 zal een ideale gelegenheid zijn om ons te concentreren op wat ons bindt als Europeanen - onze gemeenschappelijke geschiedenis, cultuur en erfgoed. De Europese Commissie zal deze prijs en andere erfgoedprojecten via ons programma Creatief Europa blijven ondersteunen,” zei Tibor Navracsics, Europees commissaris voor Onderwijs, cultuur, jongerenzaken en sport.

Erfgoedplus.be is een digitaal platform voor het verzamelen en delen van gebruikers-gegenereerde data over het cultureel erfgoed, met een focus op het lokale erfgoed in Limburg en Vlaams-Brabant. De provincies en de stad Leuven werken samen met allerlei cultureelerfgoedbeheerders: musea, verenigingen, kerkfabrieken, bewaarbibliotheken, heemkundige kringen enz. Het cultureel erfgoed dat in de databank terecht komt, wordt op een gelijkaardige, gestandaardiseerde manier beschreven en wordt met elkaar gelinkt.

“Dit uitmuntend platform heeft het niveau van erfgoeddocumentatie in België aanzienlijk bevorderd”, aldus de jury.

Erfgoedplus.be is tegelijk een erfgoeddatabank, een erfgoedwebsite en een digitale erfgoedinventaris. Wat dit project uniek maakt, is dat technologie slechts een klein onderdeel vormt van de werking: het systeem is een fundamenteel instrument voor het bereiken van de bredere doelstellingen. Deze doelstellingen zijn onder andere het motiveren en ondersteunen van lokale erfgoedgemeenschappen om de kennis over hun erfgoed te registreren en te versterken. Ook benadrukt het initiatief het belang van een consistente toepassing van professionele standaarden.

“Dit initiatief biedt een interessant en efficiënt trainingsmodel voor andere projecten in heel Europa, want het integreert betrokkenheid van de gemeenschap, onderwijs en digitalisering, waarbij kleinere erfgoedorganisaties de mogelijkheid krijgen bij te dragen aan grotere portaalsites op een professionele manier”, benadrukte de jury.

Erfgoedplus.be registreert zelf niet maar vertrouwt op het toegewijde werk van de lokale collectiebeheerders. De registrators zijn de experten over de aangeleverde inhoud. Erfgoedplus.be biedt hen ondersteuning en technische expertise om ervoor te zorgen dat hun kennis op een bekwame manier wordt vastgelegd. Het initiatief bereikt dit door begeleiding, opleiding, advies en een helpdesk aan te bieden.

“Dit project biedt een waardevol instrument ter ondersteuning van andere projecten voor erfgoedbehoud en verhoogt tegelijk het publieke bewustzijn van de waarde van cultureel erfgoed. Het doet dit door het gebruik van open data en bevordert hergebruik van digitale gegevens onder meer door middel van een koppeling met Europeana, een belangrijk en gemakkelijk toegankelijk dataplatform voor het gemeenschappelijke Europese erfgoed. Dit is een geweldig voorbeeld van uitmuntendheid in erfgoeddocumentatie”, aldus de jury.

De winnaars worden op 15 mei in de bloemetjes gezet met een bijzonder ceremonie in de historische stad Turku (Finland). Tijdens de prijsuitreiking worden de zeven Grand Prix winnaars, die ieder 10.000 euro zullen ontvangen, en de winnaar van de publieksprijs bekendgemaakt.

De Europese Unie Prijs voor cultureel Erfgoed / Europa Nostra Prijs werd gelanceerd in 2002 door de Europese Commissie en wordt sindsdien jaarlijks georganiseerd door Europa Nostra. Het is een van de initiatieven voor erfgoed dat de Commissie financieel ondersteund (zoals bijvoorbeeld ook het Europees Erfgoedlabel).

 

Stem voor de publieksprijs

> Lees het persbericht (pdf)