Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Nieuws

EventFlanders haalt topevenementen naar Vlaanderen

23.05.2016

De Vlaamse Regering mikt op meer topevenementen met internationale uitstraling in Vlaanderen. Alle expertise rond grote ‘events’ wordt gebundeld in EventFlanders: een gespecialiseerde cel die Vlaamse evenementen naar een hoger niveau tilt, maar ook jacht maakt op internationale evenementen zoals wereldtentoonstellingen, grote kampioenschappen en culturele hoofdsteden. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts en Toerisme Vlaanderen nemen de voortrekkersrol op. Minister-president Bourgeois, minister van Cultuur Gatz en minister van Sport Muyters schakelen hun diensten in.

Onmiddellijk na de aanslagen van 22 maart zijn Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts en Toerisme Vlaanderen beginnen werken aan een herstelstrategie voor de toeristische sector. Op korte termijn wordt samen met de volledige toeristische sector een welkomcampagne gelanceerd (‘we share our smile’). Tegelijk wordt aan de lange termijn gedacht. Een element uit de brede herstelstrategie voor de lange termijn is bijvoorbeeld de aanstelling van een persattaché die Vlaanderen promoot bij internationale media en de buitenlandse correspondenten, die in grote getallen aanwezig zijn in Vlaanderen. Een andere doelstelling voor de lange termijn is het aantrekken van meer internationale topevenementen.

EventFlanders is een nieuwe, gespecialiseerde cel met een dubbel doel. De cel zal internationale organisaties verleiden om hun evenement te laten doorgaan in Vlaanderen. Vlaamse initiatiefnemers kunnen dan weer rekenen op professionele ondersteuning en begeleiding door EventFlanders. Zo kunnen ook evenementen met Vlaamse roots doorgroeien tot internationaal topniveau. “Vlaanderen barst van het talent”, weet Vlaams minister van Toerisme Weyts. “We hebben tal van evenementen die het potentieel hebben om echte internationale uithangborden te worden”.

EventFlanders mikt op topevenementen met internationale allure, die duizenden bezoekers uit de hele wereld aantrekken en een waardevolle hefboom zijn voor de regionale economie.  “We hebben alles in huis om grote evenementen te ontvangen en de wereld te verwelkomen”, zegt Weyts. “Vlaanderen is het gedroomde decor voor een topevenement zoals de Europese finale van Bocuse d’Or, de culturele hoofdstad van Europa of het WK Wielrennen. Zulke internationale publiekstrekkers moeten we naar Vlaanderen halen”.

EventFlanders wordt opgericht in de schoot van Toerisme Vlaanderen, maar wordt versterkt met inbreng vanuit de departementen:
  • Internationaal Vlaanderen
  • Cultuur, Jeugd en Media, Sport
  • Kanselarij en Bestuur.