Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Nieuws

Wikimedia krijgt stevige injectie erfgoedfoto's

22.02.2019
De Pikkeling door Herman Van de Broeck (CC BY-SA 4.0 Wikimedia Commons)*
De Pikkeling door Herman Van de Broeck (CC BY-SA 4.0 Wikimedia Commons)*De Pikkeling door Herman Van de Broeck (CC BY-SA 4.0 Wikimedia Commons)*

Maar liefst 4.300 nieuwe foto’s van erfgoed – in al zijn vormen – werden de voorbije maanden op Wikimedia Commons opgeladen, in het kader van de fotowedstrijd Wiki Loves Heritage. Een duidelijk signaal van grote betrokkenheid en passie voor het Vlaamse erfgoed.

Wikipedia is een van de meest gebruikte websites ter wereld. De online encyclopedie valt niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. De informatie over ons erfgoed is helaas vaak onvolledig. Om daar iets aan te doen, sloegen de Vlaamse overheid - Departement Cultuur, Jeugd en Media en Agentschap Onroerend Erfgoed - Wikimedia Belgium, PACKED, FARO en Herita de handen in elkaar voor het project Wiki Loves Heritage.

Om het initiatief kracht bij te zetten, werd een Wikifotowedstrijd gelanceerd. Topfotograaf Michiel Hendryckx, zelf Wikipedia-adept van het eerste uur, gaf alvast het goeie voorbeeld en daagde Vlaanderen uit om massaal erfgoedfoto’s te maken. De wedstrijd kaderde meteen ook in het Europees Erfgoedjaar. Iedereen kon tot 15 november 2018 foto's maken van erfgoed in Vlaanderen en die - onder een vrije licentie - opladen op Wikimedia Commons. Mét succes. Meer dan 4.300 foto’s, waarvan meer dan 2.500 foto’s van erfgoed in Vlaanderen en Brussel, werden opgeladen.

De nieuwe foto’s werden alleen al in januari wel 687.178 keer bekeken. Met andere woorden: Wikipedia is en blijft een krachtig kanaal voor het verspreiden van erfgoed, voor het verhogen van de bekendheid en voor het versterken van het draagvlak. Uit de nieuwe beelden koos een jury achttien winnende foto’s van twaalf verschillende fotografen. Negen foto’s tonen onroerend erfgoed, de andere negen brengen roerend en immaterieel erfgoed in beeld.

Uit het juryverslag:
‘Het aantal foto’s wijst op een grote betrokkenheid van de bevolking. Over het algemeen wordt er een weinig gediversifieerde blik op erfgoed geboden. Hier is er werk aan de winkel voor de erfgoedsector om het heersende beeld over erfgoed, dat nog te weinig meerstemmig is, bij te stellen. De jury was onder de indruk van de kwaliteit van de ingestuurde foto’s.’

Door content onder een vrije licentie te doneren, verhoogt de online zichtbaarheid en bruikbaarheid ervan enorm, op Wikipedia én daarbuiten. Een vrije licentie houdt namelijk de expliciete toestemming in om content te kopiëren, bewerken en te verspreiden. Die bredere spreiding levert dan weer een grotere bekendheid en bijgevolg, een sterker draagvlak op. Iets waar het elke erfgoedorganisatie om te doen is. Bovendien is het makkelijker dan het klinkt en levert het snel resultaat op.

Bekijk de 18 winnaars 

 

 

 

* SA betekent “share alike” of “gelijk delen”. De foto’s mogen gekopieerd, bewerkt en verspreid worden (voor zowel niet-commerciële als voor commerciële doeleinden en zonder vergoeding), op voorwaarde dat:
1.       de naam van de fotograaf vermeld wordt
en
2.       werken waarin de foto’s gebruikt worden onder identieke voorwaarden verspreid worden.

Meer info: https://creativecommons.org/licenses/.